NANO TEKNOLOJİ VE NANO BOYUT NEDİR?
Nano teknoloji "çok küçük maddelerin teknolojisi" olarak da adlandırılabilir. 1 nanometrenin milyarda biri oranında yani bir milimetrenin milyonda biri kadardır. Başka bir deyişle de atomun çapının 10 katına eşittir.
NANO GÜMÜŞ VE ÇİNKO NEDİR?
Boyut olarak 10-100 nanometre aralığında olan ürünler nano teknolojik ürün olarak sınıflandırılır. Nano gümüş ve çinko nanometre boyutunda metalik gümüş ve çinko tanecikleridir ve tanecikler özel bir nano teknolojik prosesle elde edilirler.
NANO GÜMÜŞ'ÜN ANTİ-BAKTERİYEL ÖZELLİĞİ NEDİR?
Nano gümüş ve kolloidal gümüş, anti-bakteriyel tesirleri ve bakterin antibiyotiklere geliştirdiği direnci gümüşe karşı geliştirememeleri dolayısıyla uzun yıllardır bilim çevresinin dikkatini çekmektedir. Gümüşün Nano boyuta indirgenmiş olması, onun aktivasyonunu arttırarak bakteri, mantar ve virüsler üzerindeki etkisini daha da arttırmaktadır. Nano gümüşle temas eden bakteri, virüs veya mantar hücrelerinin metabolizması bozulmakta ve elektriksel etkileşimle enzimleri etkisiz hale getirerek hücreleri ölmektedir. Bu esnada gümüş iyonları insan vücudundaki hiçbir hücre ile reaksiyona girmemekte ve zarar vermemektedir. İnsan hücrelerinde ki membran, gümüş iyonunun hücre içerisinde ki etkisine engel olmaktadır. İşlev sırasında ise Nano gümüş herhangi bir reaksiyona girmemekte, şekli bozulmamakta, işlevindeki süreklilik devam etmektedir. Bu sayede sisteme sürekli gümüş ilavesi gerekmemektedir. Çinko ise tüm canlılar için hayati önem taşıyan bir elementtir. Eksikliği durumunda bağışıklık sistemi bir çok yönden olumsuz etkilenebilmekle beraber mikroplara karşı olan dirençleri de azalmaktadır. Nano çinko oksitin mikroplara karşı kullanımı anti-bakteriyel özelliğinin yanı sıra, hücre yenileyici etkisi de bulunmaktadır. Yara ürünlerinde kullanımı ile de yaranın hızlı kuruması çabuk iyileşmesi ve bakterilerden korunması sağlanmaktadır.
Kronik iyileşmeyen yaralar, bireysel ve sosyal maliyeti yüksek, tedavisi zaman alıcı ve çoğu kez tüm çabalara rağmen başarısız olan olgulardır. Topikal negatif basınç uygulaması; akut ve kronik yaralarda iyileşmeyi hızlandırmak için yara üzerine kontrollü ve lokalize negatif basınç kullanımı sağlayan invaiz olmayan yöntemlerden ibarettir. Topikal Negatif Basınç uygulaması birçok hastada akut ve kronik yara tedavisinde kullanımı giderek yaygınlaşan alternatif bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Dharma vakumla yara tedavi sistemleri ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen talepler sonucunda son teknoloji üretimlerle beraber Nano teknoloji kullanılarak üretilmiştir. Dharma vakumlu yara tedavi sistemlerin; tedavi üniteleri; alternatifli yara bakım sünger setleri ve ihtiyaca uygun canister modelleri ile 'Sağlıklı yarınlar için' hazırlanmış olan modern sistemlerdir.
Negatif basınçlı yara tedavi sistemleri uzun yıllardır kullanımda olup yapılmış olan klinik çalışmalarda
Negatif Basınçlı Yara tedavisinin;
-Ölü deri ve eksudasının uzaklaştırılması,
-Kan perfüzyonunun arttırılması,
-Doku içi ödemin azaltılması,
-Sıkça yapılan pansumana gerek kalmaması,
-Kuvvetli kokuyu minimum seviyelere indirmesi,
-Bakteri etkinliğini en aza indirmesi,
-İyileşme süresinin kısalması,
-Hastanın tedavi süresinin kısalması,
-Tedavi maliyeti düşmesi,
-Üzerindeki etkileri görülmüştür
Endikasiyonları:
-Yara yatağını tedaviye hazır hale getirmek
-Lokal mikrosirkülasyon -Lokal ödemi azaltmak
-Granülasyon dokusu oluşumunu ve perüzyonunu desteklemek,
-Travmatik, akutik, kronik, subakut ve açılmış yaraları,
(diabetik veya basınç gibi nedenlerle) olan hastalarda endikedir.
Kontraendikasyonları:
-Yara malignite -Tedavi edilmemiş osteomiyelit, -Non-enterik ve incelenmemiş fistüller, -Açıktaki kan damarları, anastomotik bölgeler, organlar ve sinirler üzerine doğrudan temas etmemelidir.